zencefil

      ZENCEFİL

      Zencefil, aromatik lezzeti ve organik bileşenleriyle mutfakta ve geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan tropikal bir bitkidir. 

      Zencefil Nedir?

      Zencefil, zencefilgiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Bilinen en eski baharatlardan biri olan zencefilin Latince adı Zingiber officinale’dir. Aromatik kokulu çiçekleri ve kekremsi tada sahip köksapı en karakteristik özellikleridir. Güneydoğu Asya kökenli bitkinin genellikle kök kısmı kullanılır. Zencefil kökü bej renkli, düğümlü ve pürüzlü bir görünüme sahiptir. Bitkinin yer üstündeki kısmı ise uzun ve dar yapraklardan oluşan dik bir gövdedir. Zencefil çiçeği küçük beyaz veya sarı-yeşil renkte olur.

      Zencefil Nerede Kullanılır?

      Güzel kokulu bir mutfak baharatı olan zencefilin kök bölümü Güney Asya’da yemekleri tatlandırmak için kullanılır. En yaygın formları rendelenmiş ve toz olanlardır. Taze ve kurutulmuş zencefil türlerinde şimdiye kadar 115 bileşen tespit edilmiştir. Antioksidan ve anti-enflamatuvar etki gösteren çok sayıda fenolik bileşene sahiptir. Tıbbi özellikleri sebebiyle binlerce yıldır önemli bir ticari ürün olarak kullanılmıştır. 

      Zencefil geleneksel Çin tıbbında mide bulantısı ve kusma rahatsızlıkları için de tüketilmektedir. Aynı zamanda Hindistan’da uygulanan Ayurveda tıbbi uygulamalarında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında kullanılır. 

      Zencefil Nerede Yetişir?

      Zencefil bitkisi Asya’nın Çin, Japonya ve Hindistan gibi daha sıcak bölgelerine özgüdür. Ancak günümüzde Güney Amerika ve Afrika’nın yanı sıra tıbbi ve gıda amaçlı olarak Orta Doğu’da da yetiştirilmektedir. Bol miktarda ısı ve neme ihtiyaç duyan bu tropikal bitki uzun bir büyüme dönemine sahiptir. Bu sebeple zencefil yetiştiriciliği için saksı kültürü daha pratiktir. Bitki ekilirken zencefil tohumu olarak köksapı kullanılır. Zencefil yetiştirmeye başlamanın en kolay yolu ilkbaharın başlarında yeniden filizlenen bitkilerin taze köksaplarını kullanmaktır. Bahçe zencefilinin kökleri ekildikten 4 ay sonra toplanabilir. Ancak en verimli zencefil hasadı için 8 ila 10 aylık bir olgunlaşma dönemi gerekir.

       

      KAYNAKLAR: