PAPATYA
Papatya, antik çağlardan beri şifalı bitki olarak kullanılan ve güçlü kokusuyla bilinen çiçekli bir bitkidir.
Papatya Nedir?
Papatya, papatyagiller familyasına ait uzun saplı ve çiçekli bir bitkidir. Latince adı chamaemelum olan bu bitki iklime ve toprak tipine bağlı olarak 20 ila 60 cm’ye kadar büyüyebilir. İnce yapılı ve kahverengi köklere sahip olan papatyanın yaprakları ise iğneli ve sivri yapıdadır.
Günümüzde rahatlamanın sembolü olarak gösterilir. Nitekim kurutulmuş çiçeklerinden yapılan papatya çayı yüzyıllardır sakinleştirici olarak kullanılmıştır. Sarı ve beyaz renkli estetik çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak da kullanılır. Mutfakta kullanımı sınırlı olmasına rağmen yiyeceklerde ve kozmetik ürünlerinde aroma verici olarak kullanılır. Alternatif tıpta cilt yaralarının tedavisinde kullanılması papatya çiçeğinin özellikleri arasındadır.
Papatya Nerede Yetişir?
Papatya, Batı Avrupa’ya özgü bir bitki olmasına rağmen farklı coğrafyalarda yetişebilen bir bitkidir. İyi drene edilmiş kumlu topraklarda ve tam güneş altında büyümeyi tercih eder. Kısmi gölgeyi de tolere edebilen bitkinin gelişimi için çok ıslak olmayan nemli topraklar kullanılır. Çiçeklerini ise yaz mevsiminin başında açar. Kapalı alanlarda saksı kültürüyle yetiştirilen papatyalar mart ayı sonunda; bahçede yetiştirilenler ise mayıs ayının ilk haftasında ekilir.
Papatya Türleri Nelerdir?
Papatya yetiştiği bölgelere ve fiziksel özelliklerine göre farklılık gösteren çeşitli türlere sahiptir. En bilinen üç papatya çeşidi şunlardır:
- Roma papatyası: Batı Avrupa’ya özgü çok yıllık bir bitkidir. Kalın gri yeşil yapraklarıyla diğer papatya türlerinden ayrılır. Geleneksel olarak mide rahatsızlıkları için kullanılır.
- Alman papatyası: Avrupa ve Batı Asya’ya özgü bir bitki olan Alman papatyası anti-enflamatuvar ve antioksidan özellikleriyle bilinir. Roma papatyasına kıyasla daha pürüzsüz bir yapıya sahiptir.
- Mısır papatyası: Papatya çeşitleri arasında en kalitelisi olarak kabul edilen Mısır papatyası, Nil Nehri boyunca uzanan vadilerde yetişir. Mısır papatyasından yapılan çaylar meyve aromasına eşlik eden topraksı bir lezzete sahiptir.
KAYNAKLAR:
- Te-A-Me Teas – 3 Major Types of Chamomile Flowers
- Wikipedia – Chamaemelum
- Botanical Accuracy - Chamomile, what flower is on your tea box?
- Wikipedia – Chamomile
- Missouri Botanical Garden - Chamaemelum nobile
- Harvest to Table - How To Grow Chamomile
- Encyclopedia – Chamomile
- Britannica – Chamomile
- Gardening Know How - Tips For How To Grow Chamomile