meyan

      MEYAN KÖKÜ

      Meyan kökü bitkisi geleneksel tıp uygulamalarında dünyanın en eski bitkisel ilaçlarından biri olarak kabul edilir. Çay, tablet, kapsül, toz ve sıvı özüt formları yaygındır.  

      Meyan Nedir?

      Meyan, baklagiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Latince adı Glycyrrhiza glabra’dır. Batı Asya ve Güney Avrupa’ya özgü olan meyan bitkisi 1 metreye kadar büyüyebilir. Yaprakları dörtlü veya sekizli oval yaprakçık kümelerinden oluşur. Meyanın en çok kullanılan kök bölümü ise yumuşak, lifli ve esnek bir yapıdadır. Kendine özgü bir tada sahip olmakla birlikte meyan kökü şekerden daha tatlı olan glisirizin adlı bir bileşik içerir. Bu sebeple adı Yunanca “tatlı kök” anlamına gelen glykorrhiza kelimesinden türemiştir. Glisirizin şekerli aromasının yanında antioksidan, anti-enflamatuvar ve antimikrobiyal özellikler taşır.

      Meyan Nerede Yetişir?

      Meyan bitkisinin yaşam alanı Güneydoğu Avrupa ve Kuzeybatı Asya arasındaki birçok bölgeyi kapsar. Türkiye’de de yetiştirilebilen meyan; drenajı yüksek, nemli, kumlu ve hafif alkali topraklarda tam güneş altında büyümeyi tercih eder. Derin ve kumlu topraklar meyanın kök bölgesinin geniş bir şekilde yayılmasını sağlar. Sıcak bölgeleri sevdiği için kökleri çok ıslak kalmadığı sürece Akdeniz ikliminde yetişmeye müsaittir. Yeterince kalın ve etli kökler geliştirebilmesi için ekildikten yaklaşık 2-3 yıl sonra sonbaharda hasat edilmesi gerekir.  

      Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?

      Meyan bitkisinin kurutulmuş kökleri eski zamanlardan beri şekerleme olarak kullanılır. Bitkinin kökü kazıldıktan sonra yıkanıp kurutularak ağızda çiğneme yoluyla tüketilir. Meyanın Antik Mısır’a kadar uzanan sağlıkla ilişkili uygulamaları günümüzde de devam etmektedir. Kapsül, pastil veya sıvı takviyesi olarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede kullanılır. Ayrıca yiyecekleri, içecekleri ve tütün ürünlerini tatlandırmak için de kullanılır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre meyan kökü aşırı tüketilmediği sürece güvenli bir gıdadır. 

      KAYNAKLAR: