IHLAMUR NEDİR? BOĞAZA FAYDALARI NELERDİR?
Ihlamur hoş kokulu çiçekleri ve geniş yapraklarıyla öne çıkan bir ılıman iklim ağacıdır. Çiçek ve yapraklarında bulunan doğal özlerinden dolayı yüzlerce yıldır bitkisel tıpta kullanılmıştır. Günümüzde boğaz enfeksiyonları, sindirim sistemi, cilt sorunları ve ruh hali üzerindeki faydalarından dolayı takviye besinlerde ve kozmetik ürünlerinde kullanımı oldukça yaygındır.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
Ihlamur antioksidan özellikler sergileyen flavonoid bileşiklerine sahiptir. Stresle mücadeleden tansiyonun düşürülmesine kadar çeşitli sağlık yararları sunabilir.
- İltihapla mücadeleye yardımcı olur.
Ihlamur iltihapla mücadele eden antioksidanlar bakımından zengindir. Tomurcuğunda bulunan tiliroside adlı bileşik oksidatif hasara ve dolayısıyla iltihaplanmaya neden olan serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur. [1]
Ihlamur çayı artrit ve gut gibi iltihaplı hastalıkların yanı sıra solunum yolundaki ve kan damarlarındaki iltihabın giderilmesine de katkı sağlar. [2] ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, ıhlamurdaki kaempferol bileşeni iltihapla savaşmanın yanında kanserle mücadele edebilen özellikler sergiler. [3]
- Sindirimi daha kolay hale getirir.
Ihlamur mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık ve sindirimle ilişkili krampların rahatlatılmasında etkili bir bitkisel çözüm sağlar. Sıvı olarak tüketildiğinde sindirim fonksiyonlarını hızlandırmaya yardımcı olur.
2017 yılında Meksika’da yapılan bir araştırmaya göre, ıhlamurda bulunan antibakteriyel özellikli tiliroside bileşeni bulaşıcı ishalle mücadeleye yardımcı olmaktadır. [4]
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
Ihlamur stres ve sinir gerginliğinin neden olduğu yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Tiliroside, rutoside ve klorojenik asit gibi kan basıncı seviyelerini dengeleyen bitkisel özlere sahiptir.
2013’te yapılan hayvan temelli bir araştırmaya göre, tiliroside enjekte edilen hipertansiyonlu farelerin sistolik kan basıncında azalma görülmüştür. [5] Ihlamurun kalp ve tansiyona doğrudan yarar sağladığına dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu sebeple ilaç yerine kullanılmamalıdır.
- Kaygıyı azaltarak genel ruh halinde iyileşme sağlar.
Ihlamur geleneksel tıpta stresi azaltmak ve yatıştırıcı özelliklerinden faydalanmak için uzun yıllardır kullanılır. Ruh hali değişimlerinin neden olduğu anksiyete belirtilerini hafifletmek için genellikle çay formunda tüketilir.
Etnofarmakoloji Dergisi’nde yayınlanan 2015 tarihli bir araştırma, ıhlamur ekstresinin rahatlamayı teşvik eden bir beyin kimyasalını taklit ettiği sonucuna varmıştır. [6]
- Soğuk algınlığı ve gribin etkilerini azaltabilir.
Soğuk algınlığı ve grip ıhlamurun iyi geldiği hastalıkların başında gelir. Çay formunda tüketildiğinde solunum yolu enfeksiyonlarının boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda terlemeyi uyararak ateşin düşürülmesine katkı sağlar.
Yunanistan’da yapılan bir araştırmaya göre bitkinin çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bağışıklığı destekleyen bu özellikleri sayesinde iltihaplı ve şişmiş boğaz dokularındaki tahrişi azaltmaya destek olur. [7]
Ihlamur Nerede Kullanılır?
Ihlamur; çiçeğinden, yaprağından ve ağaç kabuğundan farklı şekillerde yararlanılan geleneksel ve modern uygulamalara sahiptir. Gölge ağacı olarak da bilinen ıhlamura kent manzaralarında süs ağacı olarak rastlamak mümkündür.
Ihlamurun taze ve kurutulmuş çiçeklerinden yapılan çayı spazm önleyici, terletici ve yatıştırıcı amaçlar için kullanılır. Ihlamurun cilde faydaları için bitki özünden elde edilen kremlerden ve ağaç gövdesinden üretilen kömürlerden yararlanılır. Çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar aromaterapide yoğun olarak kullanılır.
Ihlamurun modern tıbbi uygulamaları kapsül, tentür ve boğaz pastili gibi ürünlerde görülür. Kapsül ve tentürlerde kas spazmlarını hafifletme ve sindirimi kolaylaştırma özelliklerinden yararlanılır. Boğaz pastillerinde ise solunum yolu enfeksiyonlarına sunduğu yararlardan dolayı bitkisel öz olarak kullanılır. Strepsils Herbal Ihlamur’un ana bileşeni olarak boğazın nemlendirilmesine, öksürük şikayetlerinin azaltılmasına ve ağrıların hafifletilmesine katkı sunar.
UYARI: Ihlamurun herhangi bir formu aşırı tüketimde yan etkilere sebep olabilir. İlaç kullananlar, hamileler, alerjisi ve kalp rahatsızlığı olanlar kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
KAYNAKLAR:
- https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12389
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18688792/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23497863/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28539715/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26144285/
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2007.9699255
Daha Fazla Öğren
Faydalı Bilgiler
Ihlamur, güzel kokulu çiçekleri çay olarak tüketilen ve yüzyıllardır tıbbi amaçlarla kullanılan bir ağaçtır. Geniş yaprakları ve gövde çapıyla gölge ağacı olarak da bilinir.
Boğaz iltihabınına iyi gelen çözüm yöntemleri için tıklayın.
Bademcik iltihabı nasıl geçer merak ediyorsanız tıklayın.