HAMİLELİKTE GICIK ÖKSÜRÜK
Hamilelikte gıcık öksürük uyku düzeninden beslenme rutinlerine kadar yaşamın birçok noktasına müdahale eden rahatsız edici bir semptomdur. Genellikle bağışıklık sistemiyle ilişkili olan bu durum, viral enfeksiyonlar dahil olmak üzere birçok sebepten kaynaklanabilir.
Hamilelikte Gıcık Şeklinde Öksürük Neden Olur?
Gıcık öksürük boğazda kaşıntı hissiyle birlikte gelerek tahriş edici olabilir.
Hamilelikte boğazda gıcık ve öksürüğün bazı nedenleri şunlardır:
- Zayıf bağışıklık sistemi: Gebelikte bağışıklık sistemi normalden daha savunmasız hale gelir. Bu sebeple uygun önlemler alınmadığında gıcık öksürüğe neden olan enfeksiyonlara yakalanmak daha kolaydır.
- Hamilelik nezlesi: Gebelik nezlesi (rinit) burun mukozasının iltihaplanmasıdır. Hamilelik sırasında östrojen seviyesi yükseldikçe burnu kaplayan mukus zarı şişebilir. Şişlik ve tahriş kuru öksürükleri tetikler.
- Saman nezlesi: Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi; evcil hayvan tüyleri, çimen ve polenlere karşı aşırı duyarlılık nedeniyle oluşur. Gözleri ve burnu tahriş edebilen bu durum boğazı etkilediğinde ise kuru öksürük görülür.
- Bronkospazm: Bronşçuk duvarlarındaki kasların aniden küçülmesini ifade eden bronkospazm, hava geçişlerinin daralmasına neden olur. Genellikle kronik bronşitle ilişkili olan bu durum böcek ısırığına veya alerjik reaksiyonlara karşı bir tepki olarak oluşur. Bronkospazm hamilelikte öksürük krizine neden olabilir.
- Asit reflü: Gebelikte oldukça yaygın bir hastalık olan asit reflü, kuru öksürüğün başlıca nedenlerinden biridir. Midedeki asidik içeriğin üst solunum yoluna ulaşması durumunda solunum yolu zarları iltihaplanarak kuru öksürüğe neden olur.
- Alerji: Alerjiler hamilelikte öksürük krizinin yaygın nedenleri arasındadır. Herhangi bir alerjene maruz kalmak solunum yollarını kötüleştirerek öksürüğe neden olabilir.
- Astım: Astım hastaları özellikle hamilelik sırasında gıcık öksürük ve solunum güçlüğü rahatsızlıklarıyla karşılaşabilir.
- Viral enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar gıcık şeklinde öksürüğün yaygın nedenlerindendir. Kuru öksürük genellikle boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş gibi belirtiler ortadan kalktıktan sonra hastalığın sonuna doğru ortaya çıkar.
- Hava kirliliği: Gebelikte sigara dumanına veya tahriş edici gazlara maruz kalmak gıcık şeklinde öksürüğün önemli tetikleyicilerinden biridir. Zararlı partiküllerle dolu kirli havalar boğazın arkasını tahriş ederek kuru öksürüğe yol açar.
Hamilelikte Gıcık Öksürük Bebeği Etkiler Mi?
Öksürme sırasında karın kasları gerilip hareket ettiğinde bebek bunu hissedebilir. Ancak bariyer görevi gören plasenta, büyüyen fetüse yeterli korumayı sağladığından dolayı öksürük bebeği etkilemeyebilir.
Soğuk algınlığı ve grip uzun süre tedavi edilmediğinde enfeksiyon içeriye yayılarak bebeğin bilişsel gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle gıcık öksürükle ilgili semptomlar ciddiye alınarak kısa süre içinde doktora başvurulmalıdır.
Gebelikte Öksürük Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?
Gebelikte öksürük tedavi edilmediğinde önemli sorunları beraberinde getirebilir. Bu durum hamilelik sırasında vücudun normalden daha hassas olmasından kaynaklanır.
Hamilelikte öksürük krizi aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:
- Uykusuzluk: Hamilelikte uyku eksikliği genellikle kuru öksürükle birlikte gelir. Öksürüğün sebep olduğu uykusuzluk özellikle son üç aylık dönemde artış gösterebilir.
- İdrar kaçırma: Gebelik sırasında uterus çok fazla yer kaplayarak mesaneye baskı yapma eğilimindedir. Bu basınç öksürükle birleştiğinde üriner inkontinans olarak bilinen idrar kaçırma problemi görülebilir.
- Yanlış beslenme: Öksürük krizleri yeme rutinine müdahale ederek hamilelik sırasında anne ve bebek için faydalı olan besleyici yiyeceklerin tüketilmesini engelleyebilir.
Hamilelikte Öksürük Krizi Nasıl Önlenir?
Yaşam tarzında bazı farklılıklar yapmak ve enfeksiyonları önleyici tedbirler almak gebelikte öksürüğün önlenmesine yardımcı olabilir:
- Vitamin ve mineraller açısından zengin sağlıklı bir diyetin takip edilmesi bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
- Gün boyunca bol sıvı tüketmek, yeteri kadar uyumak ve bolca dinlenmek vücut direncinin korunmasına katkı sağlar.
- Düzenli egzersiz yapmak sağlıklı bir gebelik ve vücut direncini artırmak için faydalı olabilir.
- El ve vücut hijyenine dikkat edilerek hamilelikte güvenle kullanılabilecek anti-bakteriyel el sabunları kullanılmalıdır.
- Düşük kaliteli havaya ve alerjenlere maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
KAYNAKLAR:
- https://www.beingtheparent.com/dry-cough-during-pregnancy/
- https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cough-cold-during-pregnancy/
- https://parenting.firstcry.com/articles/dry-cough-pregnancy-causes-symptoms-treatment/
- https://www.momjunction.com/articles/dry-cough-during-pregnancy_00390533/
Daha Fazla Öğren
Faydalı Bilgiler
Farenjit nedir, nasıl olur öğrenmek için hemen tıklayın.
Bebeklerde ve çocuklarda olan boğaz enfeksiyonu ile ilgili bilmeniz gerekenler...