Gicik-oksuruk-neden-olur-ne-iyi-gelir

      GICIK ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR? GICIK ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

      Gıcık öksürük boğazda gıdıklanma hissiyle ortaya çıkan bir belirtidir. Alerji ve çeşitli enfeksiyonlar sonucu neredeyse hiç mukus üretilmeden kuru öksürük şeklinde gerçekleşir. 

      Boğazda Gıcık Öksürük Neden Olur?

      Öksürük, solunum yollarındaki tahriş edicileri uzaklaştırmak için gösterilen doğal bir reflekstir. 

      Boğazda gıcık tarzında öksürük çeşitli sebeplerden kaynaklanır: 

      • Çevresel faktörler

      Boğazda gıcık ve öksürük oluşumunun yaygın sebeplerinin başında çevresel tahriş ediciler gelir. Dış faktörlerden kaynaklanan gıcık öksürüğünü azaltmak için bunlarla temastan kaçınmaya özen gösterilmelidir. Bu faktörler şunları içerebilir: 

      • Soğuk, kuru hava
      • Trafik, duman veya kimyasalların neden olduğu hava kirliliği
      • Aktif veya pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak

       

      • Farenjit

      Tıpta boğaz ağrısı olarak da bilinen farenjit, yutağın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Soğuk algınlığı veya grup A streptokok gibi vücuda giren bir virüs veya bakteriden kaynaklanabilir. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’nin yayınladığı bir araştırmaya göre streptokok bakterisinin neden olduğu farenjit vakalarının oranı çocuklarda %15-30, yetişkinlerde ise %5-20’dir. [1] Detaylı bilgi için farenjit nedir ve faranjit nasıl geçer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

      • Larenjit

      Boğazda gıcık tarzında öksürüğe ses kısıklığı da eşlik ediyorsa larenjit hastalığına işaret edebilir. Ses tellerinde şişme ve iltihaplanmayla sonuçlanan bu rahatsızlık uzun süre yüksek sesle konuşmak, bağırmak ve ses tellerini tahriş eden bazı alerjenlerden kaynaklanır. Viral ve bakteriyel enfeksiyonların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. 

      • Soğuk algınlığı veya nezle

      Viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı boğaz da dahil olmak üzere üst solunum yolunda belirgin semptomlara neden olur. Boğaz ağrısının yanı sıra öksürük belirtisi oldukça yaygındır. Soğuk algınlığında öksürük refleksi, geniz akıntısının boğaz dokularını gıdıklamasıyla meydana gelir.

      Semptomlar tipik olarak 7 ila 10 gün arasında sürer. Daha şiddetli veya kalıcı bir soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi başka bir durumun belirtisi olabilir. 

      • Alerjiler

      Boğazda gıcık öksürüğe neden olabilen bir dizi farklı alerjen vardır. Alerjiler, vücut yabancı maddelere karşı koruma amaçlı antikorlar saldığında ortaya çıkar. Polen, evcil hayvan tüyleri, böcek sokmaları, küf, yiyecekler, ilaçlar ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli faktörler alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

      Alerjik reaksiyonun semptomları değişiklik gösterir. Ancak kaşıntılı bir boğaz genellikle alerjik rinit ve gıda alerjilerinin yaygın bir belirtisidir. Boğaz tıkanmasına veya bilinç kaybına neden olan aşırı alerjik reaksiyonlar için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunlar anafilaksi belirtileri olabilir.

      • Sinüzit

      Geniz akıntısının sebep olduğu boğazda gıdıklanma hissine aşağıdaki belirtiler eşlik ediyorsa sinüzite işaret edebilir.

      • Burun tıkanıklığı,
      • Yüzde ağrı ve baskı,
      • Kronik öksürük.

      Sinüs enfeksiyonu olarak da bilinen bu durum haftalarca, hatta aylarca sürebilir. Yılda birkaç kez tekrarlayabilen sinüzit, viral bir enfeksiyon olarak başlar. Ancak hastalığın seyri sırasında bir bakteri veya mantar enfeksiyonu da ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı bir haftadan uzun sürdüğünde sinüzit şüphesi doğurur.

      • Asit reflü

      Tıpta gastroözofageal reflü hastalığı olarak bilinen asit reflü, midedeki asidin yemek borusuna ulaşmasıyla boğazda gıdıklanmaya neden olabilir. Öksürükle sonuçlanan bu durum, yemek borusu ve mide arasındaki açıklık iyice kapanmadığında ortaya çıkar.

      Asit reflü; genellikle aşırı yemek yemenin, asidik ve baharatlı yiyecekleri tükettikten sonra uzanmanın bir sonucudur. 

      • Gırtlak kanseri

      Gıcık öksürük, boğaz kanseri gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Alkol ve sigara tüketimiyle birlikte insan papilloma virüsüne (HPV) sahip kişilerde boğaz kanserine duyarlılık daha fazla olabilir. Boğaz kanseri aşağıdaki gibi başka semptomları da içerebilir:

      • Kilo kaybı,
      • Ses değişiklikleri,
      • Boğaz çevresinde yumru oluşumu.

       

      Boğazda Gıcık Öksürük Nasıl Geçer?

      Boğaz gıcığına ne iyi gelir diye düşünenler evde hazırlayabilecekleri bitkisel çözüm yöntemleriyle öksürüğün etkilerini hafifletebilir.

      Boğazdaki gıcığa ne iyi gelir sorusunun cevapları şunlardır:

      • Zerdeçal: Zerdeçal antiviral ve antimikrobiyal özellik gösteren kurkumin pigmentine sahiptir. Hindistan’da yapılan bir araştırma zerdeçalın öksürüğü ve diğer astım semptomlarını hafifletebileceğini öne sürmektedir. [2]
      • Zencefil: Zencefil solunum yollarındaki kasları gevşeterek öksürük refleksini baskılamaya yardımcı olur. Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma taze zencefildeki gingerol bileşeninin solunum yolundaki öksürük tetikleyici duyarlılığı bastırdığını bildirmiştir. [3]
      • Meyan kökü: Meyan kökünde bulunan glisirizin adlı bileşik boğaz rahatsızlıklarında yatıştırıcı etkiye sahiptir. Gıcık öksürüğü ne keser diye merak edenler geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır kullanılan bu bitkiyi çay yaparak tüketebilir.
      • Tuzlu su gargarası: Tuzlu su ile gargara yapmak soğuk algınlığının neden olduğu boğaz ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. 2019 yılında yapılan bir çalışmada, günde üç kez tuzlu su gargarası yapmak soğuk algınlığından kaynaklanan öksürük süresini 2,4 gün kısaltmıştır. [4]
      • Bitki çayları: Solunum yolu rahatsızlıklarında rahatlatıcı özellik gösteren kekik, zencefil ve zerdeçal gibi bitkileri ılık çay olarak tüketmek gıcık öksürüğün giderilmesine katkı sağlayabilir.
      • Boğaz pastili: Boğaz pastilleri tükürük salgılanmasını teşvik ederek boğazı nemli tutmaya ve gıcık öksürüklerini yatıştırmaya yardımcı olabilir. 

      UYARI: Boğazda gıcık öksürüğe yüksek ateş, titreme veya nefes almada zorluk gibi daha ciddi semptomlar eşlik ediyorsa, tıbbi tedavi ertelenmemelidir. Bitkisel çözüm yöntemleri uygulanmadan önce doktor onayı almakta fayda vardır.

       

      KAYNAKLAR:
      1. https://www.aafp.org/afp/2009/0301/p383.html
      2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190737/
      3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23065130/
      4. https://www.nature.com/articles/s41598-018-37703-3

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Zencefil Nedir Boğaza Faydaları Nelerdir?

      Zencefilin boğaza faydalarını öğrenmek için tıklayın!

      Meyan Nedir, Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?

      Meyan kökünün faydalarını öğrenmek için tıklayın!

      Geçmeyen Öksürük Neden Olur, Ne İyi Gelir?

      Geçmeyen öksürük neden olur, ne iyi gelir hemen öğrenin.

      Tüm İçerikler