Bogaz-yanmasi-nedir-neden-olur

      BOĞAZ YANMASI NEDEN OLUR?

      Boğaz yanmasının en yaygın sebebi virüs kökenli enfeksiyon hastalıklarıdır. Bazı durumlarda ise mevsimsel hastalıkların neden olduğu öksürük ve boğaz tahrişine bağlı olarak gelişir. Sindirim sisteminde ortaya çıkan reflü gibi işlev bozuklukları da boğazda yanma hissini tetikleyebilir.

      Bir haftadan fazla süren boğaz yanması şikayetlerinde mutlaka kulak burun boğaz alanında uzman hekimlere başvurulmalıdır. Bu içerikte verilen bilgiler tedavi niteliği taşımamaktadır.

      Boğaz Yanması Nedir?

      Boğaz yanması; reflü, geniz akıntısı ve başta viral olmak üzere çeşitli enfeksiyonların sebep olduğu bir belirtidir. Tek başına görülebildiği gibi boğazda ağrı, kuruluk, yutkunma güçlüğü ve burun akıntısı gibi diğer belirtilerle ortaya çıkabilir.

      Boğaz Yanması Nedenleri

      Boğazda yanma hissi çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan yaygın bir belirtidir. Boğaz yanması neden olur sorusunun olası cevapları şunlardır:

      • Soğuk algınlığı ve grip: Virüslerin sebep olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Soğuk algınlığı ve grip birçok yönden ayrılsa da boğaz yanmasının yanında öksürük, halsizlik ve baş ağrısı gibi ortak belirtilere de sahiptir.
      • Bademcik iltihabı: Bademcik dokularının virüs veya bakteriler tarafından enfekte edilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bademcik iltihabının bir komplikasyonu olan bademcik çevresi apse de boğaz yanmasına sebep olabilir.
      • Reflü: Mide ve yemek borusu arasındaki kaslar gevşediğinde mide asidi yemek borusuna ulaşarak boğazda yanma ve ekşime hissine sebep olur. Boğaz yanması nedenleri arasında en yaygınlarından biridir.
      • Streptokokal boğaz enfeksiyonu: Ağrılı şikayetlere sebep olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşan bu enfeksiyon şiddetli boğaz ağrılarına, yutkunma güçlüğüne ve boğazda yanma hissine neden olur.
      • Geniz akıntısı: Sinüslerin iltihaplanması sonucu burunda salgılanan fazla mukusun boğaza akmasıdır. Geniz akıntısında boğaz yanması ve öksürük belirtileri birlikte ortaya çıkar.
      • Mononükleoz: Belirtileri enfekte olduktan dört ila altı hafta sonra ortaya çıkan bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Tükürük gibi vücut sıvılarıyla bulaştığı için öpücük hastalığı olarak da adlandırılır.
      • Yemek borusu iltihabı: Mide reflüsü, ilaç kullanımı, enfeksiyon veya alerjiden kaynaklanabilir. Yaygın belirtileri arasında boğaz yanması, yutkunma zorluğu ve mide ekşimesi yer alır.
      • Ağız yanması sendromu: Ağız çevresinde yanma ve karıncalanma hissi oluşturan bir ağrı bozukluğudur. Nöropsikiyatrik etkenlerden, tahriş edici baharatlı ve asidik gıdaların tüketilmesinden kaynaklanabilir.

      Gebelikte Boğaz Yanması Neden Olur?

      Hamilelikte boğaz yanması mide ekşimesi rahatsızlığından kaynaklanan bir belirtidir.  Mide asidinin yemek borusunu tahriş etmesiyle ortaya çıkan bu rahatsızlık özellikle ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde görülür.

      İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre [1], hamile kadınların %45’inde boğaz yanmasına sebep olan mide ekşimesi rahatsızlığı görülmektedir. Hamilelikte boğaz yanması neden olur sorusunun olası cevapları şunlardır:

      • Hormonlar: Hamilelik hormonu olarak da bilinen progesteron mide ekşimesinin başlıca sebebidir. Kas gevşetici gibi davranan bu hormon, yemek borusu ve mide arasındaki sıkı kasları gevşeterek mide asidinin yemek borusuna ulaşmasına sebep olur. Bu da hamilelikte mide ve boğaz yanması şikayetine sebep olur.
      • Bebeğin büyümesi: Bebeğin rahim içindeki gelişimi zamanla diğer organlar üzerinde baskı oluşturur. Genişleyen rahim özellikle mideye baskı yaparak mide ekşimesine sebep olur.

      Sabahları Boğaz Yanması Neden Olur?

      Sabahları boğaz yanması uyku sırasında burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma sonucu ortaya çıkabilir. Nem oranı düşük kuru ortamda uyumak da boğaz yanmasını tetikleyebilir.

      Reflüye sahip kişilerde yatış pozisyonuna bağlı olarak da gelişebilir. Uyku sırasında baş bölgesini eğimli tutmak veya yüksek yastık kullanmak mide asidinin yemek borusuna ulaşmasını zorlaştırabilir.

      Geçmeyen Boğaz Yanması Neden Olur?

      Geçmeyen boğaz yanması belirtiye sebep olan kronik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle kronik reflü hastalarında sık sık tekrarlayan boğaz yanması şikayetleri yaygındır. Reflünün sebep olduğu mide ekşimesi semptomu da uzun süren boğaz yanmasına sebep olur.

      Soğuk algınlığı, grip, geniz akıntısı ve boğaz enfeksiyonu hastalıklarının sürekli tekrarlaması geçmeyen boğaz yanmasının diğer nedenleri arasındadır. Uzun süren şikayetlerin daha ciddi komplikasyonlara sebep olmaması için mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

       

      KAYNAKLAR:

      1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562453/

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

      Boğaz yanması nasıl geçer öğrenmek için tıklayın.

      Gece Öksürük Krizi Neden Olur, Ne İyi Gelir?

      Gece öksürük krizleri ile ilgili bilmeniz gereken her şey...

      Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

      Bademcik iltihabı nasıl geçer merak ediyorsanız tıklayın.

      Tüm İçerikler