Boğaz Kuruluğu Neden Olur? Nasıl Geçer?
Boğaz ağrıları kış mevsiminde çok yaygın olmakla birlikte her mevsim üç kişiden birinde görülebilir. Akut farenjit gibi iltihaplı bir enfeksiyon, COVID-19 veya öksürük gibi hastalıklar söz konusu değilse, klima, sigara dumanı, çok konuşmak, bağırarak konuşmak, horlama, ses kısıklığı ve kuru hava da boğaz kuruluğuna sebep olabilir. Kuru boğaz, saman nezlesi adı verilen alerjik hastalıkların da semptomu olarak da değerlendirilebilir. Vücut alerji ile savaş halinde iken boğaz kuruluğu dâhil olmak üzere pek çok belirti ortaya çıkarır. Boğaz kültürü, tükürük süprüntüsü gibi incelemelerle kuruluğun ortaya çıkış nedeni bulunabilir. Ağız florasında ortaya çıkabilecek değişikliklerin de boğazda kuruluk yaratabileceği göz önüne alınırsa konu ile ilgili önleyici tedavi ve yaklaşım tarzı ile ilgili bilgilenmek önemlidir.
Boğaz Kuruluğu Neden Olur?
Gürültülü, sigara dumanlı bir ortamda bulunmak zorunluluğu var ise ses telleri bağırmak suretiyle zorlanırsa boğaz kuruluğu kaçınılmazdır. Havanın çok sıcak ve kuru olduğu yerlerde yaşamak da boğaz kuruluğuna neden olabilir. Hava kirliliği, kişinin sigara içmesi, soğuk içecekler tüketmesi gibi durumlarda boğaz kuruluğu yaratabilir. Genel anlamda boğaz kuruluğu belirtileri yaşayanlarda semptomun ortaya çıkmasıyla birlikte öyküsünün bilinmesi de önemlidir. Boğaz kuruluğu yaratan en yaygın nedenler şunlardır:
- Ağızdan nefes alma
Genellikle uyurken burundan nefes alınır. Ağızdan nefes almak boğaz kuruması yaratacağı için horlama kaçınılmaz olacaktır.
- Alerjiler
Mevsimsel alerjilere sahip olma durumu bağışıklık sisteminin tepkisi gereği boğazda kuruluk hissi yaratarak reaksiyon gösterebilir.
- İlaçlar
Bazı antikolinerjik ilaçlar, antidepresanlar ve uyku hapları, geniz kuruluğu nedeni olabilen difenhidramin içerirler.
- Bademcik iltihabı
Viral bir enfeksiyon veya bakterilerin neden olduğu bademcik iltihabı boğaz kuruluğu nedenleri arasında sayılabilir. Geçmeyen öksürük sonucunda da kuruluk görülebilir.
- Fiziksel uyaranlar
Baharatlı gıdalar, kuru hava, susuz kalmak gibi fiziksel uyaranlara maruz kalmak da boğaz kuruluğuna neden olabilir.
Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Boğaz kuruluğu yaşayanların boğaz kuruması neden olur ya da boğazda kuruluk neden olur gibi soruların yanıtları hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Zira oldukça sık görülen boğaz kuruluğu basit önlemlerle iyileşme gösterebilir.
- Bol sıvı alımı
Boğazınızdaki kuruluk, yeterince su içmediğinizin bir işareti olabilir. Vücut susuz kaldığında yeterince tükürük salgısı üretemez ve boğaza ihtiyacı olan nem verilmez. Bu durumda da kuruluk oluşur. Bol sıvı alımı boğaz kuruluğu için hayli önemlidir. Kişiye kadar günlük alınması gereken sıvı miktarı değişse de kadınlarda ortama 11 erkeklerde 15 bardak sıvı alımı uygun görülür.
- Soğuk algınlığı tedavisine erken başlama
Boğaz kuruluğu yaratabilecek sinüs veya tıkanıklık sorunu varsa, uyurken burnu açık tutmak için burun köprüsüne yapışkan şerit uygulaması fayda sağlayabilir. Boğaz kuruluklarında boğazı nemlendirmek ve gribal enfeksiyonlarda vücut direncine yardımcı olmak amacıyla vitaminli Strepsils Herbal çiğneme tabletlerini kullanarak boğazın ferah ve açık kalmasına destek olabilirsiniz.
- Saman nezlesi veya alerjiye önceden tedbir alma
Mevsimsel alerjiler olarak da adlandırılan saman nezlesi gibi sürekli olan bir alerjik durumunuz varsa polen dönemlerinde ilaç almaya erken başlayarak boğaz kuruluğunu yaşamadan önleyebilirsiniz. Evcil hayvana karşı oluşan alerjilerde uzak kalmak faydalı olabilir.
Boğaz Kuruluğu Nasıl Geçer?
Boğaz kuruluğu tedavisi için boğaz kuruluğu neden olur, sorusunun yanıtının doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. Örneğin hava şartları veya aşırı kuru havaya maruz kalma sonucunda oluşan boğaz kuruluğu durumunda doğru teşhis edilmesi tedavinin kısa sürede etki etmesine yardımcı olur. Boğaz ağrısına soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir enfeksiyon neden olsun olmasın sıcak/ılık bir şeyler içmek boğaza her zaman fayda sağlar. Kısaca boğaz kuruluğuna destek tedaviler şunları içerir:
- Şeker, alkol ve kafeinden uzak durmak
- Gargara yapmak
- Pastil emmek
- Gece nemlendirici kullanmak
- Sinüs açmak
- Dinlenmek
- Nemli ve temiz havada yaşamak
- Uyurken ağzı kapalı tutmak
- Bağırarak konuşmamak
- Sigaradan uzak kalmak
Kaynaklar:
- https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/get-to-the-bottom-of-your-sore-throat
- https://www.healthgrades.com/right-care/ear-nose-and-throat/dry-throat
- https://www.verywellhealth.com/dry-throat-allergies-5205304
- https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/home-remedies#irritants
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321201
- https://goodsomnia.com/blog/sleep/what-causes-a-dry-throat-at-night/
Daha Fazla Öğren
Faydalı Bilgiler
Boğaz yanması nasıl geçer öğrenmek için tıklayın.
Gece öksürük krizleri ile ilgili bilmeniz gereken her şey...
Bademcik iltihabı nasıl geçer merak ediyorsanız tıklayın.